kunst gemaakt voor én door mensenFeatured Image
  • Category
  • Date

    13 June

UNLOCKEDRECONNECTED

Jaqueline Machado de Souza
Uit de serie ‘Futuros’, 1997-1998
Fotografie

Zoals alle andere ziekenhuizen was ook ons ziekenhuis voor een groot gedeelte ‘op slot’. Patiënten mochten geen bezoek ontvangen, veel poli’s waren gesloten en aan de mensen van kantoor werd gevraagd om thuis te werken. ‘De kunstwerken hangen er eenzaam en verlaten bij’, zei een patiënt tegen mij, tijdens een spaarzaam moment dat ik toch in het ziekenhuis moest zijn. Het duurde twee dikke maanden en toen, weliswaar heel langzaam, ging de wereld weer open. De kunst in Zuyderland zag weer mensen die hen vragend aanstaarden en ze werden bekeken alsof ze voor het eerst aan de wanden hingen. Niet alleen de mensen werden weer met elkaar verbonden, de kunst verbond hen ook. Ze kreeg weer haar functie terug. De wereld ging open.

Dit alles zie ik vooral terug in dit werk van Jaqueline Machado de Souza. Het komt uit haar fotoreeks ‘Futuros’, een plaats in Brazilië, haar geboorteland. Deze foto, te zien in het kenniscentrum van Zuyderland MC Heerlen, toont de fanfare die op straat haar kunde etaleert. Er klinkt weer trompetgeschal. Mensen zijn hun huizen uitgekomen om samen te zijn. Vriendschappen worden herbevestigd, verhalen worden uitgewisseld en er wordt gedanst en gefeest op de muziek die de fanfare de lucht in blaast. We hebben iets overwonnen. We zijn weer van het slot af. We vieren feest.

Unlockedreconnected is een initiatief dat de meest uiteenlopende ‘huizen voor de kunst’ met elkaar verbindt: musea, presentatie-instellingen, galeries, kunstenaarsinitiatieven en bedrijfscollecties. Vertrekpunt voor Unlocked/Reconnected is het idee van solidariteit, de wil om gezamenlijk te reflecteren op wat (t)huis is. Kijk op de website: www. www.unlockedreconnected.nl/