kunst gemaakt voor én door mensenFeatured Image
  • Category
  • Date

    2 October

De mens, mijmerend, mysterieus.

Mijmerend, mysterieus, ja zelfs poëtisch, verschijnt de mens op het schilderdoek aan de toeschouwer. Het werk van Bas Coenegracht is te zien in de tentoonstelling ‘Driftwood’, die van 2 oktober tot en met 12 december te bewonderen is in de galerij op de tussenverdieping Centrale hal van Zuyderland Heerlen.

In het werk van Bas Coenegracht staat de mens en het menselijk handelen vaak centraal. Ze bevinden zich in een omgeving die doet denken aan het natuurlijk landschap, het stedelijk landschap of ergens er tussen in. Wat ze daar precies doen is niet altijd duidelijk. Ze zijn er nu eenmaal. Ze doen iets. En dat maakt zijn werk mysterieus en poëtisch. Er valt veel te kijken en te raden. Dat heeft niet alleen te maken met de figuratie; zijn manier van schilderen is hier zeker debet aan.

Een half jaar geleden kocht de Stichting Kunstbeheer Zuyderland Coengrachts werk ‘Downtime’ aan. (zie foto) Een schilderij van een mensfiguur, stil zittend aan een meer op een zomeravond. Juist door de verstilling van dit werk, refereert het aan contemplatie en meditatie. Wellicht mede door deze troostende aspecten, oogste het werk sinds de aanschaf al veel positieve reacties.

Bas Coengracht (1974) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academy in Amsterdam en de ARCO Fine Arts Academy in Lissabon. Zijn werk is opgenomen in talrijke toonaangevende kunstcollecties. Hij exposeert in binnen- en buitenland.