kunst gemaakt voor én door mensenFeatured Image
  • Category
  • Date

    14 December

Jaarprent 2017 ‘Nuit-blanche-á-Marrakech’ van Aline Thomassen is NU te koop (beperkte oplage)

De jaarprent 2017, die medewerkers traditiegetrouw voor een betaalbare prijs kunnen aankopen, is dit jaar van de hand van Aline Thomassen. Ze maakte de ets, getiteld ‘Nuit Blanche’ in opdracht van de Stichting Beheer Kunstcollectie Zuyderland MC. De jaarprent is steevast een gesigneerd kunstwerk, van een kunstenaar wiens werk ook in de kunstcollectie van Zuyderland is opgenomen. Deze kunstenaars hebben al enige bekendheid verworven en zijn gelauwerd met (internationale) onderscheidingen.
Over de Prent:
In het werk van Aline Thomassen (Maastricht, 1964) staat de sterke, krachtige vrouw altijd centraal. Mediterrane vrouwen die zichzelf durven te zijn, afgebeeld in de Noord-Afrikaanse sferen, die ze hun thuis kunnen noemen. In de ets ‘Nuit Blanche’, zien we de vrouw turend in de donkere nacht. De lichten van de sterren in de hemel, en de lichten van de kerosinelampen beneden zorgen voor de sfeer.
De titel verwijst naar de slapeloze nacht die je gebruikt voor het kijken naar de sterrenhemel en waarin je ervaart hoe de omgeving spiegelt in je ziel.
Voor het maken van deze ets gebruikte Thomassen verschillende etstechnieken, zoals de droge naaldtechniek, aquatint en wassingen. Als basiskleur nam ze ultramarijn, warm rood en sepia; kleuren die verwijzen naar de sfeer in Noord-Afrika. Thomassen maakte deze ets in een maand tijd, in het grafisch atelier in Den Haag, samen met een werkplaatsassistent.
Uit de productiewijze blijkt duidelijk haar organische manier van schilderen op doek of papier, waarin elke kwaststreek zorgvuldig wordt neergezet in veelal aquarelverf. De prent heeft een maat van 31 bij 24 cm, is gesigneerd en heeft maar een oplage van twintig. Kortom: een zeer exclusief kunstwerk.
Over de kunstenaar:
Aline Thomassen studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag, en exposeerde onder meer in het Haags Gemeentemuseum, GEM, Stedelijk Museum Schiedam, Bonnefantenmuseum Maastricht, Musée Sidi Said in Marrakech (Mondriaan Stichting), De Nederlandsche Bank, Museum Van Bommel Van Dam Venlo, en Société Générale Casablanca. Haar werk bevindt zich o.a. in collecties als het Haags Gemeentemuseum, Teylers Museum Haarlem, Stedelijk Museum Het Domein, Museum Van Bommel Van Dam Venlo, Stadsgalerij Heerlen, Collection d’Art SGM Casablanca en in de bedrijven -kunstcollecties van Buitenlandse Zaken, Europese Unie Brussel, Rabo Art Collection, NOG-SNS Reaal Kunstcollectie, DSM, LUMC Art Collection en ook Zuyderland.
Bestellen
De jaarprent 2017 kost voor de medewerkers 175 euro (zonder lijst) en voor de niet medewerker 225 euro (zonder lijst). Hij is te bestellen bij Wiea Scherphuis,(w.scherphuis@zuyderland.nl) secretaris van de Stichting Beheer Kunstcollectie Zuyderland MC. Het bedrag kan overgemaakt worden, nadat de eindejaarsuitkering is ontvangen.
Wilt u meer weten over deze jaarprent en andere jaarprenten, mail dan naar info@arnosijben.nl