kunst gemaakt voor én door mensenFeatured Image
  • Category
  • Date

    20 March

Werk van Aline Thomassen te zien bij de poli Cardiologie

De mens staat centraal in onze kunstcollectie. Immers, Zuyderland is er voor de patiënt. De mens, in het bijzonder de mediterrane vrouw, staat zeker ook centraal in het werk van Aline Thomassen, dat nu te zien is in de gang van de poli Cardiologie naar Vleugel B. Het zijn sterke, krachtige vrouwen die zichzelf durven zijn, afgebeeld in de Noord-Afrikaanse sferen die zij hun thuis zouden kunnen noemen. Deze setting roept van nature een gevoel van rust en evenwicht op bij de toeschouwer, een wereld waar men zonder zorgen zou kunnen leven. Niet is echter minder waar, zo blijkt bij nadere inspectie uit deze werken. De vrouwen zijn vaak zelfverzekerd, gekenmerkt door zuidelijke gelaatstrekken. Zo schildert Thomassen vrouwen met bijvoorbeeld extra handen als verwijzing naar de enorme expressiviteit van de gebaren die moslimvrouwen onder elkaar zo dikwijls gebruiken. Soms ziet men ook een vouw die meerder kinderen tegelijk ter wereld brengt, bijna verwijzend naar het idee dat zij de geesten van haar overleden kinderen altijd bij zich draagt.
De manier van schilderen die Thomassen bij deze werken hanteert, is een zeer organische manier van werken waaruit de Noord-Afrikaanse sfeer goed naar voren treedt. Hierbij wordt elke kwaststreek zorgvuldig opgezet en spelen kleurkeuzes een grote rol in het werk met bijvoorbeeld aquarelverf. Zo ontstaat een wereld waarin de schoonheid maar ook de ruwheid van de Arabische samenleving weergegeven wordt. Zij raakte hierdoor geïnspireerd tijdens een studiebezoek aan Marokko in 1994