kunst gemaakt voor én door mensenFeatured Image

Tentoonstelling ‘In Between’ van Arno Sijben

Na een periode van verbouwingen, heropent Zuyderland haar expositieruimte op locatie Heerlen, waar de komende tijd weer tentoonstellingen van professionele kunstenaars te zien zijn. De eerste hedendaagse kunstenaar die het spits afbijt, is Arno Sijben. Zijn werk is onder de titel In Between te zien van 7 mei tot 22 juni 2018.

Centraal staan de stadia waarin de figuraties zich bevinden. In de ontwikkeling van baby naar volwassene, is het kind als het ware een tussenstadium. Hetzelfde geldt voor de plant, als tussenstadium in de ontwikkeling van spriet tot het dorre groen. In die zin gaat In Between ook over vergankelijkheid. Maar ook over het stadium waarin het schilderij zich bevindt. Van het begin van het experiment tot het resultaat. En over de dunne lijn tussen abstractie en figuratie.

Keukenzout
Voor Arno Sijben staat schilderen gelijk aan experimenteren. Experimenteren met de mogelijkheden die verf, maar ook houtskool, verschillende ondergronden en zelfs keukenzout bieden. Om die experimenten in een vorm te gieten, kijkt hij altijd uit naar foto’s van planten of mensen, vaak kinderen, of hij maakt deze zelf. Daarbij gaat het hem niet zozeer om het weergeven van planten, vaak onkruid, of mensen, maar om de organische vormen die ze kenmerken. Zijn weergaves van deze figuren, in combinatie met de schildertechniek, die gekenmerkt wordt door veelal pasteltinten en harde lijnen, ontstaat een verhalende sfeer. Zijn werk roept bij de toeschouwer vaak troost of geborgenheid op.

Installatie
De tentoonstelling toont een selectie werken op papier van de afgelopen drie jaar. Ze vormen een geheel, misschien nog het duidelijkste in de getoonde installatie. De kleinere werken op papier worden met elkaar verbonden via de werkjes op doek. Zo vertelt de installatie in één oogopslag het verhaal.

MAFAD
Sijben studeerde aan de Maastricht Academy for Fine Art and Design en aan de Hoge School Zuyd Maastricht aan de afdeling Bachelor for Education in Fine Art and Design. Naast zijn kunstenaarschap geeft hij les in het kunstonderwijs in Geleen en is hij kunstcoördinator voor Zuyderland. Momenteel werkt hij gedeeltelijk in Geleen en in Maastricht. Sijben exposeert in binnen- en buitenland. Zijn werk wordt vertegenwoordigd door Galerie Wilms Venlo.

De expositieruimte van Zuyderland, locatie Heerlen, bevindt zich op de tussenverdieping en is vrij toegankelijk van maandag tot en met zondag van 8.00 tot 20.00 uur.

Meer informatie:
www.arnosijben.nl
www.galeriewilms.nl
www.zuyderland-kunstcollectie.nl

In contact komen met de kunstenaar:
info@arnosijben.nl