kunst gemaakt voor én door mensenFeatured Image

De natuur in Zuyderland

In Zuyderland Heerlen is vanaf 2 juli weer een nieuwe kunsttentoonstelling te zien. In deze tentoonstelling, met als titel ‘Nature is all around-Nurture it’,  staat de natuur in combinatie met de schilderkunst centraal. Gerrie Severens laat zich inspireren door de natuur. Ze maakt foto’s op de uren waarin de lucht prachtige kleuren en compacte wolken bevat, die ze daarna gebruikt als inspiratiebron voor meerdere werken. Een selectie van deze schilderijen zijn te bewonderen in de Galerij Tussenverdieping van Zuyderland Heerlen. Bezoekers, patiënten en medewerkers kunnen daar terecht van 2 juli tot en met 31 augustus, tussen 8.00 en 19.00 uur.

Wanneer is een schilderij ‘goed’of ‘mooi’? In de beeldende kunst, vooral in de abstracte kunst, speelt het begrip ‘Nature-Nurture’ een interessante rol. Door ervaring op te doen met het ‘kijken’ vanuit je onderbuikgevoel in plaats van met je ogen, kun je de ‘Nature’ in jezelf vinden.

“Mooie luchten en aan de kant van de weg wild groeiend gras met fluitenkruid ertussen; dit inspireert me en brengt me in vervoering. In mijn atelier leg ik dit in vloeiende bewegingen op het doek vast. Kijkend met mijn ogen, maar vooral ‘kijkend’ vanuit mijn onderbuik, zie ik de omgeving. In mijn gedachten transformeert het landschap met bomen, gras en struiken in verfstreken en kleur. Dit moment wil ik vangen.”

Gerrie Severens studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten te Arendonk, België. Zij exposeert op talrijke plaatsen, waaronder het Venrays Museum, en het Museum Petershuis te Gennep. Ook nam ze deel aan de zomerexpo in het Gemeentemuseum Den Haag. Severens woont in Brunssum en werkt momenteel in Heerlen.