kunst gemaakt voor én door mensenFeatured Image
  • Category
  • Date

    6 September

Kunstfotografie te zien in het Kenniscentrum, locatie Heerlen

In het kenniscentrum van Zuyderland, locatie Heerlen zijn sinds deze week drie kunstwerken te zien die deel uit maken van de kunstcollectie Zuyderland. Ze zijn gemaakt de Jaqueline Machado de Souza en Dominique Panhuysen. Twee kunstenaars die de fotografie, op een eigenzinnige manier, als medium gebruiken. Beide zijn ze afgestudeerd aan een kunstacademie en hebben een link met Limburg.

Jaqueline machado De Souza
In de west gang presenteert Zuyderland twee grote foto’s van Jaqueline machado de Souza uit de serie ‘Futuros’. Voor deze serie heeft De Souza oude familiefoto’s bewerkt en op speciale wijze geprojecteerd, waardoor het originele beeld los kwam te staan van het verleden. Deze foto’s kregen zo een geheel eigen identiteit waarin nieuwe concepten en composities zich aandienden. Op deze basis van het onderzoek naar archiefmaterialen waarin ‘niet-geënsceneerde incidenten’ centraal staan, creëerde zij deze serie.


Dominique Panhuysen

In de oost gang zien we de poëtische kunstinstallatie van dertig foto’s die gemaakt zijn door Dominique Panhuysen. Al deze foto’s maken deel uit van haar project ‘Gevonden woorden’. In deze installatie (zie foto) combineert de kunstenares woorden en zinnen in een nieuwe situatie. Dit geeft de zinstukjes een geheel nieuwe betekenis en maakt associaties bij de toeschouwer mogelijk die erg persoonsgebonden zijn. Ze roept zo kleine en grote gemoedstoestanden op die gevoed worden door de onderbewuste gedachtestromen en geschiedenis van elke toeschouwer. Daarnaast vormen de stukjes tekst ook verwijzingen naar de persoonlijke geschiedenis van de kunstenares zelf, en de afdeling waar de medische bibliotheek gevestigd is.