kunst gemaakt voor én door mensenFeatured Image

Kunst te zien in de gang naar het bedrijfsrestaurant van locatie Heerlen

In de gang richting het bedrijfsrestaurant in locatie Heerlen is sinds vandaag op drie muren kunst te zien. Een van deze muren toont het werk ‘Mockingbird’ van Nikki Peleaz. Dit werk hing voorheen bij de poli Kaakchirurgie en was een tijdje opgeborgen in het kunstdepot.

In het werk van Nikki Pelaez zien we een uitgebreide onderzoek naar materiaalgebruik. Videofilms, foto’s, maar ook canvas, krijt en houtskool worden door haar ingezet om geheel eigen werken te creëren waarin het thema onschuld (of het verliezen daarvan) centraal staat. Door het gebruik van écht beeldmateriaal en verschillende technieken creëert zij kleurrijke werken waarin de heldhaftigheid van vooral kinderen tentoongesteld wordt. Naast deze heldhaftigheid zijn echter ook onzekerheid, het kinderlijk zelfvertrouwen en het verlangen waarneembaar.

Ondanks de abstractie van de originele foto, de gelaagdheid en de bewerkingen, blijft de tederheid van de oorspronkelijke voorstelling zichtbaar. Palaez weet in haar tekeningen het alledaagse tot een bijzondere ervaring om te toveren en de mens bewust te maken van de bijzondere positie die zijn heeft.

Pelaez studeerde aan de MAFAD (Maastricht Academy of Fine Art and Design) en exposeert in binnen- en buitenland. In Nederland wordt ze vertegenwoordigd door Huub Hannen Galerie, Maastricht.