kunst gemaakt voor én door mensenFeatured Image
  • Category
  • Date

    17 September

Natuur als kunst in Zuyderland MC, Heerlen

Sinds zijn studie aan de Rijksacademie te Amsterdam heeft de Maastrichtse kunstenaar Marcel Willems (1959) de thema’s bos, bomen en takken tot zijn “leitmotiv” gemaakt. Schilderijen met dit onderwerp kunt u bewonderen tijdens de tentoonstelling ‘Gecomponeerd toeval’. Willems gebruikt bovenstaande thema’s voor zijn zoektocht naar het snijvlak tussen abstractie en figuratie. Dit doet hij door, tijdens het schilderen, het toeval toe te laten in combinatie met het kiezen van een duidelijke penseelstreek. De hierdoor ontstane verftextuur, het licht en het gekozen formaat van het doek zorgen voor een spannende wisselwerking tussen maker en toeschouwer. De tentoonstelling begint op 30 september en is te zien tot en met 29 november in de Galerij Centrale Hal van Zuyderland MC, locatie Heerlen.

Willems, familie van de bekende glazenier/schilder Henri Jonas, werkt altijd vanuit schetsen die naar de waarneming of uit herinneringen gemaakt zijn en waarin de energie die de mens van de natuur krijgt, centraal staat. Ze zijn vaak metaforen voor persoonlijke ervaringen.

Marcel Willems studeerde aan de Stadsacademie te Maastricht en aan de Rijksacademie te Amsterdam. In 1986 ontving hij zijn startstipendium waarna hij door kon gaan met zijn onderzoek naar ‘wat is een goed schilderij en wat is hiervan de noodzaak?’ Na het krijgen van de basisbeurs in 1994 kreeg hij in 2015 de uitnodiging om als ‘artist in residence’ in Kaunas (Litouwen) te werken. Willems exposeert in binnen- en buitenland. Zijn werk is te zien in verschillende bedrijvencollecties. Hij woont en werkt momenteel in Maastricht.

Naast de tentoonstelling in Zuyderland MC, is zijn werk ook te zien in een solotentoonstelling van 19 oktober tot en met 19 november, bij Galerie Rob van Rijn te Maastricht.