kunst gemaakt voor én door mensenFeatured Image
  • Category
  • Date

    22 November

Nieuwe jaarprent 2019-2020, gemaakt door Nikki Pelaez

Met trots presenteert Zuyderland de jaarprent 2019-2020. Deze prent, die medewerkers traditiegetrouw voor een betaalbare prijs kunnen aankopen, is dit jaar een creatie van Nikki Pelaez. De prent is gedrukt in de Giclee-techniek, heeft de titel ‘ Kijken door de ogen van een ander’ en is gemaakt in opdracht van de Stichting Beheer Kunstcollectie Zuyderland MC. De jaarprent is steevast een gesigneerd kunstwerk, van een kunstenaar wiens werk ook in de kunstcollectie van Zuyderland is opgenomen. Deze kunstenaars hebben al enige bekendheid verworven en zijn gelauwerd met (internationale) onderscheidingen.

 Over de Prent
Door het gebruik van verschillende teken- en schildertechnieken in combinatie met echt beeldmateriaal creëert Nikki Pelaez in haar schilderijen een raadselachtige wereld vol tegenstellingen. Thema’s als; vertrouwdheid en vervreemding, onschuld en verdorvenheid, verbondenheid en eenzaamheid spelen een rol. Nikki Pelaez bouwt haar werken op uit verschillende lagen. Zij gebruikt bestaand beeldmateriaal als uitgangspunt. Vooral foto’s die zij zelf maakt van kinderen en jongeren. Deze foto’s worden op diverse manieren door haar bewerkt, bijvoorbeeld door verschillende afbeeldingen op een collage-achtige manier samen te voegen. Het resultaat van dit proces wordt in zwart-wit uitvergroot waarna ze vervolgens aan de slag gaat met traditionelere media als inkt, verf, aquarel, houtskool en pastelkrijt. De lijntekening (vaak in het wit} die als laatste wordt geplaatst vormt hierbij een mystieke tweede werkelijkheid die het werk gelaagder maakt. Op deze manier bereikt Nikki Pelaez een intense persoonlijke beeldtaal.

Voor deze opdracht maakte Pelaez speciaal een werk die ze, door de firma Re-Art te Almere, in Giclee-prints liet omzetten. De prent is 35×45 cm groot, heeft een gecertificeerde oplage van 20 en is voorzien van een preeg en signatuur. Om de exclusiviteit voor Zuyderland te waarborgen, is het origineel in bijzijn van de stichting vernietigd. Kortom: een zeer exclusief kunstwerk.

 Over de kunstenaar
Nikki Pelaez (1969) studeerde Ruimtelijke Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht. Haar eindexamenwerk werd in 2002 genomineerd voor de Gilbert de Bontridderprijs. In 2003 ontving zij een startstipendium van het Fonds voor de Beeldende Kunst. Haar werk wordt vertegenwoordigd door Huub Hannen Galerie te Maastricht. Nikki Pelaez exposeert in binnen- en buitenland. Ze woont en werkt in Maastricht. Meer informatie over het werk van Nikki Pelaez vindt u op de website: www.pelaez.nl

Bestellen
De jaarprent 2019-2020 kost voor de medewerkers van Zuyderland 175 euro (zonder lijst) en voor de niet medewerker 225 euro (zonder lijst). Hij is te bestellen bij Arno Sijben (arnosijben@gmail.com) bestuurslid van de Stichting Beheer Kunstcollectie Zuyderland MC.

Meer info
Wilt u meer weten over deze jaarprent, andere jaarprenten, de kunstcollectie van Zuyderland of de Stichting Beheer Kunstcollectie Zuyderland kijk dan op deze website.