kunst gemaakt voor én door mensenFeatured Image
  • Category
  • Date

    23 November

Kunst voor en door medewerkers Zuyderland: fotografie van Marcel de Rooij

In Zuyderland Heerlen is vanaf vandaag een nieuw tentoonstellingsconcept te zien. ‘Kunst voor en door medewerkers’ toont kunst gemaakt door medewerkers van Zuyderland. Medewerkers die in hun vrije tijd schilderen, tekenen, fotografen of dichten. De eerste medewerker die zijn werk toont is Marcel de Rooij. De tentoonstelling is te zien in de gang souterrain naar vleugel B en duurt tot en met 24 januari.

Van jongs af aan is Marcel de Rooij gefascineerd door fotografie. In de jaren 80 en 90 experimenteerde hij met analoge fotografietechnieken, improviserend in zijn eigen doka; later werkte hij ook digitaal. Maar vanwege de authenticiteit die de analoge fotografie hem biedt, heeft hij hiervan nooit helemaal afstand gedaan.

De onderwerpen die hij het liefst op beeld vastlegt, vindt hij gewoon op straat. Het zijn vaak geweldige ontmoetingen tussen mensen die hij in zwart-wit fotografeert. Door de afwezigheid van kleur wordt de aandacht naar het onderwerp getrokken en lijnen en licht benadrukt. Zo krijgen zijn foto’s een ongedwongen en pure sfeer waardoor ze refereren naar de (soms) rauwe wereld van nu. Echter, niet alleen de portret- en straatfotografie heeft De Rooijs belangstelling. Ook allerlei soorten weersomstandigheden in het landschap zijn voor De Rooij een dankbaar onderwerp.

De Rooij volgde diverse fotografiecursussen. Ook bestudeerde hij het werk van andere fotografen, vooral Vanfleteren en Corbijn. Aan deze twee toonaangevende fotografen is De Rooij schatplichtig. Hij is lid van twee fotoclubs, Light Art en Limburgs Licht. Met de leden van Light Art heeft hij verschillende keren geëxposeerd.

De Rooij is werkzaam in het Zuyderland ziekenhuis sinds 1987. Hij werkte als kok in de centrale keuken van het De Weverziekenhuis in Heerlen, later Atrium MC. Na een eerste reorganisatie heeft hij gedurende tien jaar in verzorgingshuis Elvira gewerkt, waar hij met veel plezier het eten voor de ouderen heeft bereid. Helaas bleef er, weer een reorganisatie verder, van het koken in de instelling niet veel over. Zo is hij terechtgekomen bij de afdeling logistiek, waar hij met veel plezier werkt.