kunst gemaakt voor én door mensenFeatured Image
  • Category
  • Date

    26 February

‘De keus van’, medewerkers kiezen hun favoriete kunstwerk uit de kunstcollectie van Zuyderland

In de openbare ruimte van Zuyderland is veel kunst te zien. De achterliggende gedachte van deze kunstcollectie is dat kunst afleiding biedt, troost, of nieuwsgierig maakt. Maar welke kunstwerken vindt de medewerker van Zuyderland nu mooi of interessant? Uit welke kunstwerken haalt hij of zij troost; wat voedt de nieuwsgierigheid? We vroegen het enkele medewerkers. De antwoorden zijn te lezen en bewonderen in de tentoonstelling ‘De keus van’, die te zien is van 9 maart tot en met 27 juni in de Galerij, tussenverdieping centrale hal in Zuyderland Heerlen.

Kunst gaat over emoties en het helpt jezelf te verplaatsen in het verhaal van een ander. Het zorgt voor een rustpunt in de dagelijkse hectiek van een ziekenhuis en het kan je helpen om tegenslagen een plek te geven. Hoewel het clichés lijken, kloppen ze wel. De Stichting Beheer Kunstcollectie Zuyderland, die verantwoordelijk is voor de kunst in de openbare ruimte van Zuyderland, was nieuwsgierig welke kunstwerken de medewerker nu raken.
Zo wakkert een werk bij een medewerker het verlangen naar saamhorigheid aan, is er een werk waarin de vriendschap tussen mens en dier centraal staat, krijgt een medewerker goede zin door het kijken naar een muurschildering, is een medewerker trots op haar broer waarvan werk in de kunstcollectie zit, is een medewerker geïntrigeerd door een foto waarop een koe en kalf is afgebeeld en krijgt een medewerker behoefte aan bezinning na het bekijken van een tekening. De tentoonstelling vormt zo een kleine bloemlezing van de kunstcollectie van Zuyderland.