kunst gemaakt voor én door mensenFeatured Image

Gevonden woorden in de wachtkamer van de poli Longheelkunde, locatie Heerlen

Wie moet zijn in de wachtkamer van de poli Longheelkunde, locatie Heerlen, ziet dat er vanaf vandaag een ander kunstwerk te zien is. Het kunstwerk is gemaakt door Dominique Panhuysen en verbeeld de poëtische taal die op straat letterlijk te vinden is. Dit kunstwerk draagt dan ook de titel; ‘Gevonden woorden’.

Het werk van Dominique Panhuysen (Utrecht, 1961) is altijd poëtisch van aard. Haar kracht schuilt in het vermogen de toeschouwer bewust te maken van het bijzondere in het gewone. Het onderwerp van haar foto’s vindt zij terloops en dichtbij huis; van voorwerpen en straatbeelden tot interieurs. Vervolgens presenteert ze die in een serie of in een kunstinstallatie, waardoor de foto’s een toegevoegde waarde krijgen en verheven worden tot kunstuiting. Ze zetten aan tot associëren en leggen verbanden tussen de uiteenlopende fascinaties van de kunstenares.

Voor deze installatie, met als titel ‘gevonden woorden’, fotografeerde Panhuysen tijdens haar wandelingen papiertjes op straat. Al deze papiertjes waren beschreven of bedrukt met woorden en zinsneden die voor de kunstenares van poëtische aard zijn. Vervolgens presenteerde ze al deze foto’s bij elkaar waardoor ze kleine en grote gemoedstoestanden oproepen, waarin elke toeschouwer iets kan herkennen.

Dominique Panhuysen studeerde Fotografische Vormgeving aan de Academie St. Joost, Breda.