kunst gemaakt voor én door mensenFeatured Image
  • Category
  • Date

    13 January

jaarprent 2022-2023

De nieuwe jaarprent is er weer

Met trots presenteert Zuyderland de jaarprent 2022-2023. Deze prent, die medewerkers traditiegetrouw voor een betaalbare prijs kunnen aankopen, is dit jaar een creatie van Vera Gulikers. De prent is gedrukt in de zeefdruk techniek, heeft de titel ‘Here and There: Marché aux Puces Rue Médard, Loïs Mailou Jones’ en is gemaakt in opdracht van de Stichting Beheer Kunstcollectie Zuyderland MC. De jaarprent, met de maten 33,5 x 46,5 cm,  is steevast een gesigneerd kunstwerk, van een kunstenaar wiens werk ook in de kunstcollectie van Zuyderland is opgenomen. Deze kunstenaars hebben al enige bekendheid verworven en zijn gelauwerd met (internationale) onderscheidingen. Meer werken van Vera Gulikers zijn te zien bij de PLastiche Chirurgie in Zuyderland Heerlen.

Over de Prent
Deze prent is gebaseerd op een serie schilderijen met als titel Threadingdoeken(2019/2022). Zij bestaan uit een strak, Modernistische raster waarover een losse, doodle-achtige lijntekening ligt. Deze tekening maakte Gulikers telkens van een werk van een vergeten- of onderbelichte vrouwelijke kunstenaar uit de kunstgeschiedenis. Deze serie is ontstaan vanuit het idee van een borduurpatroon van werk van bovengenoemde kunstenaars. De patronen zouden fictief of echt thuis kunnen worden over genomen op een kussentje, zakdoek of op een jasje, als tegenhanger van merchandise voor mannelijke kunstenaars als Van Gogh en Rembrandt op bijvoorbeeld koekblikken en koelkastmagneten. Echter, voor de schilderijen die in Zuyderland te zien zijn, alsook voor deze zeefdruk, baseerde Gulikers het raster op een van de chirurgische snedes van de plastische chirurgie afdeling namelijk de v-m plasty.

Over Vera Gulikers
Vera Gulikers (Meerssen, 1991) studeerde aan de Maastricht Academy of Fine Art and Design, de sint Lucas University College of Fine Art and Design in Antwerpen en aan de Van Eyck Academy te Maastricht. Haar werk is opgenomen in diverse toonaangevende musea, en bedrijven- en particulieren kunstcollecties zoals de Akzo Nobel Art Foundation, Bonnefantenmuseum en de AMC kunstcollectie. In 2017 won ze de Koninklijke prijs voor de schilderkunst. Gulikers exposeert in binnen- en buitenland.