kunst gemaakt voor én door mensenFeatured Image
  • Category
  • Date

    11 April

Nieuwe aankoop schilderij; Bas Coenegracht

Binnenkort kunnen we weer een nieuw kunstwerk bewonderen in Zuyderland Sittard/Geleen. Het kunstwerk is gemaakt door de Maastrichts kunstenaar Bas Coenegracht  en nodigt uit tot bezinning, meditatie en reflectie. Het heeft de titel ‘Downtime’. Het is een schilderij zal te zien zijn op de eerste etage van het middenschip. Een ruimte waar langzaam steeds meer kunst te zien zal zijn.

Een jonge man, gekleed in een hoody, plaats in een nacht een stok in een wateroppervlakte. Hij tuurt naar de rimpeling van het water. Is hij aan het nadenken? Of misschien wel aan het mediteren? En doemt daar het contour van een andere wereld op? Het is een vreemd tafereel wat we zien op dit werk van Bas Coenegracht. Want, waar kijk je nou naar? Vreemde taferelen, waarin de mens figureert, zien we vaker in het werk van Coenegracht. En dat is ook waar de kracht van zijn schilderkunst ligt. Zeker zoals in dit schilderij, met als titel ‘Downtime’, waarin de mens, de natuur en een handeling de hoofdrol in spelen. Juist door de verstilling in dit werk, heeft het referenties met contemplatie en meditatie, het liefst in de natuur. Allemaal elementen die we ook terug zien in een ziekenhuis.

Bas Coenegracht studeerde aan de Rietveld academie te Amsterdam en deed in deze periode mee aan een uitwisselingsprogramma van de ARCO Fine-Art te Lissabon. Hij ontving het startstipendium voor de kunsten en kreeg een werkbijdrage voor bewezen talent, uitgekozen door het Mondriaan Fonds Nederland. Hij exposeert in binnen- en buitenland.