kunst gemaakt voor én door mensenFeatured Image
  • Category
  • Date

    11 July

‘Is getekend’, tekeningen uit de Zuyderland Kunstcollectie

Hoewel we in een digitaal tijdperk leven, is het tekenen nooit echt weggeweest. We tekenen bijna allemaal. Al zou je het niet zeggen, maar ook in een ziekenhuis wordt er veel getekend. De arts tekent even snel uit wat de patiënt mankeert, de chirurg legt door middel van een tekening de ingreep uit die hij gaat toepassen en de bouwkundige tekent eerst zijn idee over een verbouwing uit op een kladpapier om het vervolgens in een computerprogramma uit te werken. Ook kunstenaars hebben het tekenen niet losgelaten. Sommigen doen dit als voorstudie, anderen maken tekeningen als volwaardig kunstwerk om ze daarna tentoon te stellen. Voorbeelden van deze kunstwerken zijn te zien tijdens de tentoonstelling ‘Is Getekend’, die van 24 juli tot en met 15 september in de Galerij Tussenverdieping van Zuyderland Heerlen te bezoeken is. Je kunt er elke dag terecht van 08.00 tot 19.00 uur.

De tentoonstelling ‘is getekend’ concentreert zich op tekeningen van twee kunstenaars van wie Zuyderland een hele reeks in haar kunstcollectie heeft. Tekeningen van Birgitta van Drie waarin het verhaal de hoofdrol speelt; werk dat gemaakt is met heel eenvoudige, traditionele tekenmaterialen en waarvan de figuratie herinnert aan elementen uit allerlei kindersprookjes. Naast het werk van Birgitta van Drie toont ‘Is getekend’ ook een serie werken van Jack Reubsaet; een kunstenaar die in zijn tekeningen het leven in de huidige beeldcultuur vertaalt, van strip-tot comicfiguren. Ups and downs, hoogtepunten maar ook tegenslagen van het leven worden verbeeld in zoete, heldere en felle kleuren gecombineerd met snelle lijnen die allemaal gemaakt zijn met verschillende tekenmaterialen.

Deze tentoonstelling wordt, naast het werk van deze twee tekenaars, aangevuld met tekeningen van Hans Lemmen, Angelo Timmermans, Esther de Bont en Arno Sijben (allemaal kunstenaars van wie Zuyderland werk in haar collectie heeft en die het tekenen als een volwaardig kunstuiting voeren) en tekeningen uit de kunstuitleen van Zuyderland.